KIBRIS'TA YAŞAM


Kuzey Kıbrıs Hakkında Genel Bilgiler

 

Kıbrıs Adası; göz kamaştırıcı doğal güzellikleriyle, 10.000 yıllık tarihi mirasıyla, sıcak yazlardan ve ılıman kışlardan oluşan tatlı Akdeniz iklimiyle, yaşamdan zevk alan samimi konuksever insanlarıyla, Akdeniz’in incisi unvanını hak etmektedir. Genel bilgilere göz atacak olursak;

 

-Kıbrıs’ın Konumu

Başkenti Lefkoşa olan Kuzey Kıbrıs’ın kuzeyinde 70 km mesafede Türkiye, doğusunda 102 km mesafede Suriye ve 165 km mesafede Lübnan, güney doğusunda 233 km mesafede İsrail, güneyinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve 347 km mesafede Mısır, kuzey batısında 835 km mesafede Yunanistan yer almaktadır.

 

-Kıbrıs’ın Yüzölçümü ve Nüfusu

KKTC’nin yüzölçümü 3242 km² ve nüfusu 2019 yılında 350 bin’dir.

 

-Kıbrıs’ta İklim

Kıbrıs’ın iklimi Akdeniz iklimidir. Yazlar uzun ve sıcak (yaklaşık 40 santigrat derece); kışlar kısa, ılık ve yağışlı geçmektedir. Yıllık yağış ortalaması 500 mm’dir. Deniz suyu da yıl boyunca ılıktır, kışın deniz suyu ortalama 16 santigrat derece olmaktadır.

 

 

-Kıbrıs’ta Konuşulan Dil

Kıbrıs’ın dili, şivesi biraz farklı olmakla birlikte Türkçe’dir. İkinci dil olarak ise İngilizce oldukça yaygındır.

 

-Kıbrıs’ta Saat Dilimi

Kuzey Kıbrıs yerel saati, Greenwich saatine göre 3 saat öndedir. (GMT+3)

 

-Kıbrıs’ta Para Birimi

Kıbrıs’ın para birimi 2005 yılından beri resmi olarak Türk Lirası’dır.

Sembol: TL

Banknotlar: 200, 100, 50, 20, 10, 5 TL

Kuruşlar: 1 TL, 50, 25, 10 Kuruş (kr.)

 

 

-Kıbrıs Ölçü Birimleri

KKTC'de arsa/arazi alım satımlarında sıklıkla dönüm, evlek ve ayak kare (ay2) ölçü birimleri kullanılmakta, 1 dönümün metre kare (m2) karşılığı farklılık göstermektedir. KKTC ölçü birimleri aşağıdaki gibidir:

1 Dönüm = 4 Evlek = 14.400 ay2 = 1.338 m2
1 Evlek = 3600 ay2 = 334,5 m2
1 m2 = 10,76 ay2

 

 

-Kıbrıs’a Pasaport Vize

İngiltere ve Avrupa Birliği vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmeleri için vizeye gerek yoktur; geçerli bir kimlik ve pasaport yeterlidir. Varıldığında pasaportunun damgalanmasını istemeyenler, damgalanmak üzere pasaport niteliğindeki kâğıdı talep edebiliriler.

Kuzey Kıbrıs’ta ikamet durumunda vize gereklidir. Büyük Britanya ve başlıca Avrupa ülkeleri vatandaşları, giriş esnasında otomatik olarak 3 aylık vize alırlar. Sürekli olarak yerleşme durumu belirtilerek ikamet iznine başvurulması halinde, bu sürenin uzatılması mümkündür. Vize sürecinin uzun ve yorucu olması nedeniyle bir avukat tutmakta fayda olacaktır.

 

 

 

 

-Kıbrıs’a Evcil Hayvan Girişi

Yurtdışından Kıbrıs’a evcil hayvan getirmek mümkündür. Getirilmek istenen hayvanın izin işlemlerinin olumlu sonuçlanıp sonuçlanmayacağını önceden öğrenmek için veteriner ofisi ile irtibata geçmekte fayda vardır, iletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır:

Kyrenia Animal Rescue Society (KARS)

KARS Yardım Hattı/Fax: (0) 392 815 3390

Web Site: http://www.kartrnc.org

E-Posta: kar@kyreniaanimalrescue.org

 

-Kıbrıs’a Ulaşım

Kuzey Kıbrıs’a ulaşım, hava ve deniz yoluyla sağlanmaktadır. Türkiye’den pek çok hava yolu şirketi ile ortalama 1,5 saatte adaya ulaşmak mümkündür; Mağusa ve Girne Limanları’na yaklaşık 3 saat süren gemi seferleri de bulunmaktadır. Avrupa ve İngiltere’den Ercan Havalimanı’na ve Güney Kıbrıs’taki Larnaka Havalimanı’na uçuşlar mevcuttur. Buradan Kuzey Kıbrıs’a geçiş için araba kiralamak, transfer ayarlamak mümkündür.

 

-Kıbrıs Sınır Geçişleri

Avrupa vatandaşları için 2003 yılında kaldırılan sınır geçişi kısıtlaması sayesinde, Avrupa vatandaşları günün her saatinde sınırdan geçebilmekte ve sınırın herhangi bir tarafında istediği kadar vakit geçirebilmektedir. Şu anda geçiş yapılabilen 7 barikat mevcuttur; bunlardan yaya olarak geçilebilenler Lefkoşa’daki Ledra Palace ve Lokmacı barikatları, araba ile geçilebilenler ise Lefkoşa’daki Metehan (Kermia), Dikelya’da İngiliz üsleri yanındaki Beyarmudu (Pile), Mağusa’da Mağusa-Larnaka yolu üzerindeki Akyar, Güzelyurt yakınındaki Bostancı, Lefke’nin batısındaki Yeşilırmak barikatlarıdır.

 

-Kıbrıs’ta Bankacılık ve Döviz

KKTC’de bankalar Pazartesi – Cuma günleri 08:00 – 12:00 ile 14:00 – 16:00 saatleri arasında açıktır. KKTC’de tüm para birimlerini Türk Lirası’na çevirmek mümkündür. Döviz büroları ve bankalar tarafından euroçekler, gezgin çekleri, yabancı para birimleri kabul edilmekte, değiştirilmektedir. Döviz kurunun yabancı ziyaretçiler için tatmin edici olması; ziyaretçilerin yemek, konaklama, alışveriş gibi ihtiyaçlarını karşılamalarında kolaylık sağlayacaktır. Birçok noktada ATM bulunmaktadır ve çoğu kredi kartı; otel, süpermarket vb. ödemelerinde geçerlidir.

 

-Kıbrıs’ta Toplu Taşıma

Kuzey Kıbrıs’ta toplu taşımacılık yaygındır ve dolmuşlar yoğunlukla tercih edilmektedir. Girne – Lefkoşa, Girne – Mağusa, Mağusa – Lefkoşa arası dolmuşlar bulunmaktadır. Gün içinde sık olan şehir içi ulaşım, saat 19:00 sonrasında azalmaktadır; hafta sonları daha da seyrektir.

Güney Kıbrıs’a toplu taşıma olmaması nedeniyle, Güney’e geçmek için araba kiralamak ya da taksi tutmak gerekmektedir.  Aynı şekilde tarihi yerlere de toplu taşıma yoktur ve araba kiralanması tavsiye edilir. 

 

-Kıbrıs’ta Araç Kiralama

İngiliz sürüş ehliyetine ya da geçerli uluslar arası ehliyete sahip olanlar, ilk 12 ay boyunca araba kullanabilirler. Güney Kıbrıs’ta Larnaka Havalimanı’na inildiğinde araba kiralayarak sınırı geçmek mümkündür ancak sınırda sigorta için ödeme yapılması gerekmektedir. Kıbrıs’ta araç kiralamak diğer ülkelere göre daha ucuzdur ve tur operatörleri, oteller, araç kiralama şirketleri bu konuda yardımcı olabilir. 

 

-Kıbrıs Araç İthalatı

Kuzey Kıbrıs’a, en fazla 5 yaşında olan sağ direksiyonlu araçları getirmek yasaldır. Aracın motor gücü, yaşı ve ağırlığı değerlendirilerek gümrük masrafları hesaplanır. Araç ithalatı yapmadan önce, getirilmek istenen araçla ilgili detayları yetkili acenteden araştırmakta fayda vardır.

 

-Kıbrıs’ta Trafik Kuralları

Kuzey Kıbrıs’ta trafik soldan akar ve yol işaretleri uluslararasıdır. Kuzey Kıbrıs’a giren araçların girdiklerinde sigortalanmaları gerekmektedir. Azami hız 100 km/hr olup emniyet kemerleri her zaman takılı olmalıdır. Sürüş esnasında telefon kullanmak ve içkili araba sürmek yasalara aykırıdır.

 

-Kıbrıs’ta Eğitim

Ailesi ile birlikte Kıbrıs’a taşınmak isteyenler için birçok okul seçeneği bulunmaktadır. Ulaşmak isteyeceğiniz Kıbrıs Üniversitelerinden birkaçının iletişim bilgilerine aşağıda yer verilmiştir:

 

EMU (Doğu Akdeniz Üniversitesi)

E-Posta: info@emu.edu.tr

Tel: 0090392 365 4444

 

NEU (Yakın Doğu Üniversitesi)

E-Posta: info@neu.edu.tr

Tel: 0090 392 223 6464

 

CIU (Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi)

E-Posta: info@ciu.edu.tr

Tel: 0090392 671 1111

 

GAU (Girne Amerikan Üniversitesi)

E-Posta: info@gau.edu.tr

Tel: 0090392 650 2000

 

LEU (Lefke Avrupa Üniversitesi)

E-Posta: webmaster@lefke.edu.tr

Tel: 0090392 660 2000

 

 

-Kıbrıs’ta Yaşam Maliyeti

Kuzey Kıbrıs’ta 4 kişilik bir ailenin sabit giderleri elektrik, telefon, su ve diğer harcamalar olmak üzere aylık £150 - £200 arasında olacaktır. Yıllık vergi £80 civarındadır.

 

-Kıbrıs Telefon Görüşmeleri

Yurtdışından sabit hatları ararken, uluslararası arama kodu olan 00 90 392’nin ve sonrasında yedi haneli yerel telefon numarasının girilmesi gerekmektedir. Mobil numaralarını aramak için yalnızca 00 90 kodunu yazıp arkasına ve mobil numarasındaki ilk sayı olan 0’ı atarak numarayı girmek yeterlidir. Mobil numaraları genellikle 533, 542 veya 548 ile başlamaktadır. Telefon kulübeleri ve telekomünikasyon ofislerinden telefon kartı satın almak mümkündür.

 

-Kıbrıs’ta Elektrik Prizleri

Güç 220/240 V AC, 50 HZ olup fişler genellikle İngiliz kare üç pinli şekildedir.  

 

-Kıbrıs’ta Su Kaynakları

KKTC’de şehir içindeki evlere su, şebeke hattı tarafından sağlanmaktadır. Şebeke suyu kullanım için iyidir ancak içme suyu olarak kullanılmamaktadır. Şehir dışındaki evler ise suyu yer kuyusundan ya da tankerden temin etmektedir. Yüzme havuzları tanker ile doldurulmaktadır. Her ay kullanılan su, aydınlatma, çöp hizmetleri belediye tarafından hesaplanarak tek fatura olarak verilmektedir. Yıllık vergi borcu £80’dir. Türkiye’den KKTC’ye yapılan su boru hattı ile birlikte ada hayatında birçok yeni gelişme olacaktır.

 

-Kıbrıs’ta Gaz Hattı

KKTC’de doğal gaz boru hattı bulunmamaktadır ve ihtiyaçlar tüp ile karşılanmaktadır. Merkezi ısıtma sistemi için de, dışarıya kurulan takviye gaz tankından yararlanılmakta, bunun için aylık £100-£200 ödenmektedir.

 

-Kıbrıs’ta Çöp ve Temizlik Hizmetleri

İki haftada bir verilen temizlik hizmeti düşük maliyetlidir. KKTC’de geri dönüşüm henüz yoktur ancak ilerleyen dönemlerde bu konuda çalışmalar yapılacaktır.

 

-Kıbrıs’ta Sağlık Hizmetleri

KKTC’de sağlık hizmetleri için ulaşabileceğiniz telefon numaraları aşağıda belirtilmiştir:

Ambulans: 112

Girne Hastanesi: +90 392 815 2266

Lefkoşa Hastanesi: +90 392 228 5441

Gazimağusa Hastanesi: +90 392 366 2876

Güzelyurt Hastanesi: +90 392 714 2125

 

 

-Kıbrıs Acil Telefon Numaraları

En önemli KKTC acil telefon numaraları aşağıda belirtilmiştir:

Ambulans: 112

Polis: 155

İtfaiye: 199

Orman Yangını: 177

 

 

-Kıbrıs’ta Tatil Günleri

Kuzey Kıbrıs tatil günleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir, dini bayram tarihleri ise her yıl değişiklik göstermektedir:

Yeni Yıl: 1 Ocak

Çocuk ve Gençlik Bayramı: 23 Nisan

İşçi Bayramı: 1 Mayıs

Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs

Barış ve Özgürlük Bayramı: 20 Temmuz

Zafer Bayramı: 30 Ağustos

Türkiye Cumhuriyeti Bayramı: 29 Ekim

Kuzey Kıbrıs Cumhuriyet Bayramı: 15 Kasım

 

-Kıbrıs’ta Yasal Mevzuat

 

Kuzey Kıbrıs’ta yasal sistem İngiltere’dekiyle aynıdır ve mülk alma işlemleri kolaydır. Yasal belgeler İngilizce’dir ve Kuzey Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe konuşabilen çok sayıda kabul görmüş avukat bulunmaktadır. Alacağı mülke karar veren alıcı, satın alma işlemleri için gerekli tüm prosedürleri yerine getirmelidir. Satın alma süreci 4-6 ay gibi kısa bir zamanda tamamlanmaktadır fakat işlemlerin onaylanması aşamasında geçen süre zarfında, satın alınan mülkiyeti kiralamak veya satmak mümkündür.

KKTC vatandaşı olmayanlar, Kuzey Kıbrıs'ta emlak satın almak için KKTC Devleti’nden "Emlak Alım İzni" çıkarmalıdır. "Emlak Alım İzni" olmadan tapu devir işlemleri yapılamaz. Satın alınacak emlak seçildikten ve fiyat konusunda anlaşıldıktan sonra, bir avukat aracılığı ile alıcı ve satıcı arasında; fiyat, zaman, ödeme&teslimat koşulları, emlak detayları gibi konuları barındıran bir satış sözleşmesi (kontrat) imzalanır. İki tarafın da imzalaması halinde satış gerçekleşir. Vergi Dairesi’ne onaylattırılan satış sözleşmesi, şu anki yasaya göre kontrat fiyatı üzerinden %0.5 olan pul ücreti  ödenerek (21 gün içinde), yine 21 gün içinde Tapu Dairesi’ne kaydettirilmelidir. Böylece alıcının mülkiyet hakkı, hukuki açıdan yasallık kazanır. Satılan gayrimenkulün üçüncü şahısların tasarrufuna veya mülkiyetine geçmeyeceğine dair bir taahhütname de satıcı tarafından Tapu Dairesi’ne kaydettirilmelidir.

Ödeme gerçekleştikten ve alım izni çıktıktan sonra emlak tapusu alıcının adına çevrilir. Alıcı ve satıcının satış sözleşmesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeleri sonrasında satıcı; konutun mülkiyetini, konutun bulunduğu Kaza Tapu Dairesi’nde alıcıya devreder. Alıcı, satın aldığı gayrimenkulün "Tapu Devir Harcını" ödemekle yükümlüdür. Tapu Devir Harcı, Tapu devri yapılacağı zaman Kuzey Kıbrıs Tapu Dairesi'ne ödenmektedir. Alıcının ilk gayrimenkulü ise; indirimli olarak satın alınan gayrimenkulün satış fiyatının %3'ü kadar olan devir harcı ödenmektedir. İndirimden yararlanan herkes için bu oran %6'dır.

Mali açıdan yasal hâle gelen taşınmaz malın, yabancı adına kaydı için KKTC’de Bakanlar Kurulu’na başvuru yapılması ve Bakanlar Kurulu’ndan satın alma izninin alınması gereklidir.

Yabancı uyruklu kişiler, Kuzey Kıbrıs’ta kayıtlı yerel şirketlerinin olmaması durumunda, Kuzey Kıbrıs'tan kişi başına 5 dönüme kadar 1 ev veya en fazla 1 dönüm büyüklüğünde arazi alabilirler. Evli çiftler 1 kişi olarak kabul edilir, ancak soyadları farklı ise 2 ayrı gayrimenkul alma imkânları olabilir. Birden fazla taşınmaz mal veya 1 dönümden daha büyük mal alınmak istenilirse, yedi emin kullanmak veya KKTC’de şirket kurmak gerekmektedir. Söz konusu taşınmaz mal üzerinde bulunan inşaat ve/veya ev için inşaat izin ruhsatı alınmalı, satın alınacak taşınmaz mal üzerinde herhangi bir ipotek ve/veya engel olmamalı, satıcı gerçek mal sahibi olmalıdır.

 

 

İzin işlemleri olumlu sonuçlandıktan sonra, satın alınan mülkiyetin m2’si için Vergi Dairesi’ne senelik 1 ile 1,50 TL harç yatırmak gerekmektedir. Bu tutarın, isme kayıtlı her mülkiyet için senelik olarak ödenmesi gerekmektedir.

Yabancı şirketler için ise bu prosedürler farklıdır.

 

 

Pasaport: Satın alma işlemlerini başlatmak için gereklidir.

Temiz Kâğıdı: Yabancı uyruklu vatandaşlar, kendi ülkelerinde hizmet veren polis ofisinden alacakları temiz kâğıt belgesini Kuzey Kıbrıs’ta bulunan devlet ofislerine sunmalıdır. Belge İngilizce veya Türkçe olabilir.

 

 

   Pul Harcı: Yapılan satış sözleşmesi üzerinden %0.5 pul harcı alıcı tarafından 21 gün içinde 

ödenmelidir. Böylece sözleşme mali açıdan yasal hale gelmektedir.

 

Taşınmaz Mal Devir Harcı: %6 ödenmesi gereken harç, alıcının ilk gayrimenkulü ise %3 olarak ödenmelidir. Tapu için ödeme; tapu, isme kayıt olduğu zaman Tapu Dairesi’ne, anahtar tesliminden birkaç ay sonra da yapılabilmektedir. Bu yüzdelikler, satış fiyatı üzerinden değil, devletin taşınmaz mala verdiği değer üzerindendir. Ve bu değer de genelde gerçek satış fiyatının kayda değer bir şekilde altındadır. 

 

KDV: %5 KDV alıcı tarafından ödenmelidir. Ancak satıcı profesyonel değilse ödenmesi gerekli değildir.

Stopaj: Satıcı tarafından Vergi Dairesi’ne ödenmelidir. Kâr amacı güden satıcılar (müteahhit) için %4.25 olan bu oran, kâr amacı gütmeyen (sahibinden) satıcılar için %3,5’tir.

*Hibe yoluyla devirlerde farklı vergiler uygulanır; anne ve babadan evlada hibe %0.2, eşten eşe hibe %0.4, dededen toruna hibe %0.4 + maliyeye stopaj ödenmelidir.

 

 

KKTC’de herhangi bir izin almadan talep doğrultusunda ya da resmi makamların takdiri ile 3 aya kadar kalma süresi tanınmaktadır. Mülk sahibi olunması durumunda da başvuru dâhilinde KKTC’de oturma izni alınabilmektedir. KKTC vatandaşı olmayan kimselerin Kuzey Kıbrıs’ta emlak satın almak için KKTC Devletinden “Emlak Alım İzni” çıkartmaları gerekmektedir. Kuzey Kıbrıs’ta izin işlemlerini, mülkiyetin satın alma belgesi ile birlikte başlatmak mümkündür. Bu süreç 3 – 6 ay içerisinde tamamlanmaktadır.

 

Satın alınmanın yapılacağı mülkiyetin askeri bölgeye yakınlığı da öğrenilmeli, izin işlemlerinin onayının verilip verilmeyeceği hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Satın alma için gerekli temiz kâğıdı ile de, daha önce suç işlenmediği ispat edilmelidir.

Satın alma izni alınamaması durumunda, satın alınmış mülkiyetin koçanı Döveç Consctruction tarafından, satın alma izin işlemleri tamamlanana kadar güvenli bir şekilde kayıt altında tutulmaktadır ve Tapu Dairesi’ne, alıcı adına yapılan sözleşme ile mülkiyetin kayıt işlemleri gerçekleştirilmektedir. 2008 yılında yürürlüğe giren yasa ile birlikte satın alma işleminde gecikme yaşayan vatandaşlar için Tapu ve Kadastro Dairesi, alınan mülkiyetin satış sözleşmesini alıcı adına kayıtlara geçirirken hem evin bir başkası tarafından kiralanmasını önlemekte hem de alıcının %100 korunmasını sağlamaktadır.

Satın alma izni iptal edilmiş ise, en yakın akrabalardan birine vekâletname verilerek, satın alınan mülkiyet ile ilgili işlemlerin yapılması ve mülkiyetin kolaylıkla yönetilmesi sağlanabilir.

KKTC’de bir şirket tarafından istihdam edilmek istenen kişi adına ise, gerekli mercilere başvurarak çalışma izni çıkartılmaktadır ve bu izin süresince KKTC’de ikamet etmek mümkündür.

 

 

KKTC İçişleri Bakanlığı’na göre; emlakçı lisansı için aşağıdaki şartların sağlanmış olması gerekmektedir:


1- KKTC vatandaşı olmak
2- 21 yaşını doldurmuş olmak
3- En az lise veya dengi bir okuldan mezun olmak
4- Bir yıldan fazla hapis cezası almamış olmak veya rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık,  sahtekârlık, ırza geçme, hileli iflas vb. yüz kızartıcı suçlardan dolayı mahkum olmamış olmak
5- Son iki yılda çek yasağına girmemiş olmak
6- Gelir ve Vergi Dairesi’nden temin edeceği vergi borcu olmadığına dair belgeye sahip olmak
7- Herhangi bir Tapu ve Kadastro Dairesi memuru ile evli olmamak veya birinci derece akrabalık bağına sahip olmamak

 

KKTC’de şirket kurma şartları, şirketin hedefine bağlıdır. Eğer şirketin hedefi taşınmaz mallarsa, şirket Kıbrıs vatandaşı olmayanlar tarafından denetlenemez ve şirketin hissedarlarının, yöneticilerinin çoğunluğunu yabancı uyruklular oluşturamaz.

KKTC’de bir iki hafta içinde şirket kurulabilir. KKTC’de şirket kurmak için gerekli belgeler şöyledir:


Ortaklık ve sözleşme belgesi maddeleri: Avukat tarafından Türkçe olarak şirket hedeflerini kapsayacak şekilde hazırlanmalıdır.


Şirket kuruluş belgeleri: Avukat tarafından hazırlanmalıdır.
 

Her bir yabancı uyruklu hissedarın pasaport fotokopisi: Pasaportun orijinali, KKTC yetkili mercileri tarafından görülmelidir, bu mümkün değilse, pasaportun kopyası, kendi ülkelerindeki KKTC elçiliğine ibraz edilmelidir.


Her bir yabancı uyruklu yönetici için pasaport kopyası: Yöneticilerin, kendi ülkelerindeki İçişleri Bakanlığı veya Polis Departmanı’ndan, hiçbir suça karışmadıklarına dair sertifika almaları gerekmektedir.


Sertifika, kendi ülkelerindeki KKTC hükümeti tarafından onaylanmalıdır. Eğer yabancı uyruklu yöneticiler varsa, KKTC’de bir banka hesabına yatırılmak üzere ve şirketin herhangi bir vergi yükümlülüğünün altına girmemesi için 18 ay boyunca bloke edilmek kaydıyla, depozito olarak 10,000TL yani yaklaşık £4,000 istenecektir. Bu para depozito olarak yatırıldığında, bankadan bir sertifika istenecek ve KKTC Vergi Dairesi’ne verilecek, yine Vergi Dairesi’nden alınacak buna eş bir sertifika, KKTC Şirket tescil kurumuna sunulacaktır.


Kıbrıs yasalarına göre, yabancı uyruklu hissedarları olan şirketin sermaye hissesi, şirketin kuruluş tarihinde tamamen ödenmiş olmalıdır. KKTC’deki şirketler için minimum sermaye hissesi yaklaşık $100,000 civarındadır. Bu miktar KKTC’de banka hesabında depozito olarak korunmalı ve şirket kurulana/birleşene dek bloke edilmelidir. Para depozito edildiğinde, bankadan bir sertifika alınacak ve KKTC’deki Şirket Tescil Kurumu’na sunulacaktır. Avukat tüm bu süreçlerde yardımcı olacaktır.

 

 

Kuzey Kıbrıs Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasası, tamamlanmamış, hatta başlanmamış ancak bütün izinleri alınmış ve tapu kütükleri açılmış inşaatlardan mal almak isteyen alıcılara “Kat İrtifak Koçanı” verilmesini öngörmektedir. Hem müteahhidi hem alıcıyı hem de bankayı korumayı hedefleyen yeni yasanın hayata geçmesiyle alıcıya verilecek “Kat İrtifak Koçanı”, “Kat Mülkiyeti Koçanı”na geçiş öncesinde mal sahiplerine hukuki teminat sağlamaktadır. Eski yasanın revize edilmesi ve yeni unsurların eklenmesiyle hazırlanan yeni yasayla alıcının ödeme şekli de değişmektedir. Alıcı, kat irtifakını aldığı binayı bankaya ipotek gösterip, para alacak ve gerekirse müteahhide verip, inşaatını tamamlayacaktır. Buna göre müteahhit hiçbir zaman kat irtifakı sahiplerinden izin almadan bir şey yapamamaktadır. Müteahhit, inşaat yapacağı araziye ipotek koyamamaktadır. İpotek koyması halinde, hiç kimseye satamamaktadır ve Kat İrtifak Hakkı’nı kimseye verememektedir. Böylece alıcılar garantiye alınmaktadır. İpotek olan araziler Kat İrtifak Yasası’na tabi olamayacağı için, hiçbir risk olmadan mal alınabilmektedir. Yasayla, apartman yaşamı da denetim altına alınmaktadır; sigortalama ile apartmanlara yönetici atanması zorunlu hale getirilmektedir.

 

 

Kuzey Kıbrıs’ta ikamet etmek için; başvuru yapılması gerekmektedir. Adaya gelindiğinde otomatik olarak 3 aylık turist vizesi verilmektedir. Vize bitiş tarihinden sonra ziyaretçinin tatiline devam etme veya mülkiyet alma durumu var ise, KKTC’de geçici ikamet izni için Muhaceret Dairesi’ne başvuru yapılmalıdır.

      KKTC’de vatandaşlık almak için; 10 yıl ve üzeri yaşamış olmak gerekmektedir.

 

 

Kuzey Kıbrıs’ta mülkiyet alımı için profesyonel bir avukat ile çalışmak zorunlu olmamakla beraber, işlemleri eksiksiz yerine getirebilmek ve iş takibini en doğru şekilde yapabilmek açısından çok büyük kolaylık sağlamaktadır.

Avukat, mülk alımından tapunun transferine kadar olan süreçte, vergilerle alakalı tüm belgeler ve başvurular hakkında bilgi vermek ve yapılan işlemlerin geçerliliği, yasallığı ile ilgili yardımcı olmak yükümlülüğündedir. Bununla birlikte, yabancılar için olan mülk satın alma izni ile ilgili tüm işlemleri gerekli hükümet dairelerine başvurarak başlatmalı ve sonuçlanana kadar takip etmelidir.

Kuzey Kıbrıs’taki avukatlarla e-posta, faks ya da telefon yoluyla iletişim kurmak, mülk alımı süresince iletişimde kalmak mümkündür. Avukata sizi temsil etme yetkisi vermeniz hâlinde, siz yurt dışındayken de mülk alımı gerçekleştirilebilir.

      KKTC’de avukatlık hizmet ücreti yaklaşık olarak 1,000£ & 1,500£ aralığındadır. Bu ücret, Kuzey

      Kıbrıs’ta yaşamak için gerekli tüm başvuruları içermektedir.  

 

 

Birçok ülkeden Kuzey Kıbrıs’a gemi ile ikinci el eşyaları taşımak mümkündür. Kuzey Kıbrıs’a eşyaların gemi ile ulaşması yaklaşık 3-6 hafta sürmektedir.  Her türlü ev eşyası, bir kere olmak şartı ile vergiden muaf olarak taşınabilir. Yeni eşyaları taşımak için ise, gümrük dairesinin uyguladığı vergilerin ödenmesi gerekmektedir.

 

 

Finansal, resmi işlemlerin geçerliliğini ve takibini sağlamak için bir avukatın tutulması zorunlu olmamakla birlikte tavsiye edilmektedir. Avukat ücret dâhilinde, yerel hükümet kurumlarındaki işlemleri takip etmektedir. Aynı zamanda satış sözleşmesini kontrol ederek sözleşmenin yasal ve geçerli olmasını sağlamaktadır.

 

 

 

-Kıbrıs’ta Neler Yapılır?

Eğlence, doğa, gece hayatı, çeşitli yiyecek ve içecekler… Ne arasanız Kuzey Kıbrıs’ta! KKTC’de yapılacak aktiviteler deyince akla neler geliyor, hemen göz atalım:

 

*Jeep Safari

Keyifli vakit geçirmek ve doğal güzellikleri keşfetmek isteyenler için Kuzey Kıbrıs’ta jeep safari harika bir seçenek. Girne dağlarında muhteşem manzaranın tadını çıkartabilir veya Gazimağusa’da sahil şeridinde off road yapabilirsiniz.

 

*Dağ Bisikleti Kiralama

KKTC bisiklet kiralama açısından muhteşem bir doğa güzelliğine sahip. Bisiklet sürmeyi ve doğada vakit geçirmeyi sevenler için birçok farklı parkurda bisiklet kulüplerinin organize ettiği etkinliklere katılabilir veya Karşıyaka’da bisiklet kiralayabilirsiniz. Böylece aynı anda hem deniz hem de dağ manzarasının keyfini sürebilir, Kuzey Kıbrıs’ın doğal güzelliklerini keşfederken 110 farklı kuş çeşidini gözlemleme imkânına sahip olabilirsiniz.

 

*Doğa Yürüyüşü

KKTC doğa yürüyüşleri, buraya ziyarete gelenler ya da burada ikamet edenler için olmazsa olmazlardan. Doğa yürüyüşünün cenneti Kuzey Kıbrıs, yüz milden fazla engebeli kıyı şeridine, yükselen dağ zirvelerine, el değmemiş arazilere ev sahipliği yapıyor ve yılda ortalama 345 gün güneşli olması, ılıman bir iklime sahip olmasıyla doğa yürüyüşü için fırsat sunuyor. Beşparmak Dağı’nın yollarında yürüyüş yapabilir, panaromik manzaraların tadını çıkarabilir, St. Hilarion Kalesi gibi tarihi mekânları keşfedebilir, yolunuzun üzerindeki köylerde dinlenebilirsiniz.

 

*Orkide Yürüyüşü

KKTC orkide yürüyüşü, ilkbahar aylarında yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden. Adanın eşsiz doğasındaki orkideleri görmek için günübirlik turlara ya da gönüllü yürüme gruplarına katılabilirsiniz.

 

*Kuş Gözlemciliği

Kuzey Kıbrıs’ta kuş gözlemciliği popüler aktiviteler arasında yer alıyor. Burada hem göçmen kuşlara hem de ikamet eden kuşlara rastlamak mümkün. Çeşitli kuş türlerinin yollarının kesiştiği yer olarak bilinen Doğu Akdeniz, bozulmamış doğası ve göç yolu üzerinde bulunması nedeniyle kuş gözlemciliği merakı olanları kendine çekiyor.  Özellikle Karpaz Yarımadası; önemli miktarda göç eden kuşların görüldüğü, doğası bozulmamış bir ulusal park olarak kuş gözlemciliği turizmi deyince ilk akla gelen yerlerden oluyor. En yaygın görülen kuşlar ise; Kıbrıs Kuyrukkakanı ve Kıbrıs Ötleğeni.

 

*At Biniciliği

KKTC at binme için güzel fırsatlar sunuyor. Kuzey Kıbrıs at binicilik kulüpleri sayesinde, at binme eğitimi alabilir;  ata binmek ile ilgili aldığınız hizmet sonrasında profesyonel hocalar ile dağ parkurlarını, sahil parkurlarını, tarihi yerlerden oluşan parkurları gezebilirsiniz. Dilerseniz var olan at binme yeteneğinizi de geliştirebilirsiniz. At sırtında, kıyı şeridinde denize karşı güneşin batışını izleyerek unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.

 

*Yamaç Paraşütü

KKTC’de yamaç paraşütü, adrenalin arayanlar için muhteşem bir deneyim! Eşsiz manzarada dağdan denize doğru süzülmek çok hoşunuza gidecek…

 

*Tüplü Dalış

KKTC’de her sezon yapılabilecek bir diğer keyifli aktivite de tüplü dalış. Suyun yeterince ılık olması, tertemiz berrak suların 30 metreye kadar mükemmel görünürlüğe sahip olması ve çok sayıda büyüleyici dalış alanlarının bulunması; dalmayı yıl boyunca mümkün kılıyor ve Kuzey Kıbrıs, dalmaktan zevk alanlar için mükemmel bir seçim hâline geliyor. Hem yeni başlayanların hem de uzmanların keşif yapabileceği yerler arasında; antik amfora kalıntılarıyla çevrili koylardan Antik Dükkân, 14 metrelik bir sualtı dağı olan Zeyko yer alıyor. Yeterli tecrübeye ve donanıma sahipseniz, The Zenobia ve Mephisto dalış okullarından malzeme tedarik etmeniz de mümkün.

 

*Tekne ve Balık Gezisi

İster yazın ister kışın, Girne eski limandaki gulet ve kiralık tekneler ile keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Günübirlik gulet turlarına katılabilir ya da günübirlik yat kiralayabilirsiniz. Gün boyunca açık denizde birçok farklı spor aktivitesinin tadını çıkarabilir, profesyonel hizmet veren balık turları sayesinde balık yakalayabilirsiniz.

 

*Go-Karting

Adrenalin tutkunlarının KKTC’de vazgeçilmez aktivitelerinden biri de go-karting. Tek motorlu araçların 90km/saat hıza erişebilmeleri ve yere yakın olmalarıyla köşeleri bir arabaya göre çok daha etkili dönebilmeleri sayesinde keyifle sürüş becerilerinizi test edebilirsiniz. Kıbrıs go kart pisti olarak; Lefkoşa’nın dışında yer alan dünya standartlarında tesislere sahip olan Zet Karting go-kart, 1200 metre uzunluğunda 7 metre genişliğinde Kuzey Kıbrıs’ın en büyük yarış pisti unvanına sahip pistidir.  Genç bir aile iseniz, Girne’nin doğusunda yer alan 350 metrelik Tazkarts Go-Kart sizin için ideal olacaktır. Mağusa’da adrenalini hissetmek isteyenler için de Max-Power Go-Kart, mükemmel bir seçimdir.  

*Bowling

Bowling seviyor ya da deneyimlemeyi düşünüyorsanız, Kıbrıs bowling için çok uygun. Gazimağusa, Lefkoşa ve Girne şehirlerinde yer alan eğlence merkezlerinde dilediğinizce bowling oynayabilirsiniz. Bu merkezlerde ayrıca alışveriş yapabilir, sinemaya gidebilir, restaurantlarda çeşitli yiyeceklerin tadına bakabilirsiniz.

 

*Golf

Kıbrıs’ta golf, ılıman iklim nedeniyle yıl boyunca oynanabiliyor. Adada artan spor ilgisiyle birlikte, inşa edilen kaliteli tesislerin sayısında da artış oluyor. 2007’de açılan Korineum Golf & Country Club, eşsiz dağ ve deniz manzarasıyla golf cenneti olarak golfçülere her türlü imkânı sağlıyor. 6,232 metrelik 18 delikten oluşan tesiste restaurant, dart, spa hizmeti gibi birçok farklı alanda hizmet alabilirsiniz.

 

*Paintball

KKTC paintball, ailenizle birlikte eğlenebileceğiniz harika bir aktivite. Özellikle ilk kez deneyenler için Kuzey Kıbrıs, yeşilliği ve muhteşem manzarasıyla paintball için çok iyi bir adres. Oynayabileceğiniz yerler arasında; Lefkoşa’daki Paint Zone ve PaintBall Kıbrıs , Mağusa’daki PaintBall Bar, Girne’deki The Sunset Club, Güzelyurt’taki Haskar Paintball yer alıyor.

 

*Spor

Kıbrıs’ta spor, ada hayatının önemli bir parçasını oluşturuyor. Burada diğer kültürlerin sporlarını deneyebilir, hotellerde yer alan spor merkezleri de dâhil olmak üzere birçok farklı tesiste çeşitli spor aktivitelerine katılabilirsiniz.

 

*Eko –Turizm

Köy sanatlarının nasıl yapıldığını görmek isterseniz Eko-Turizm Ziyaretçi Merkezi’nde, her zaman sizi sıcak bir şekilde karşılayıp köy sanatlarını anlatacak biri olduğundan emin olabilirsiniz. Bu sanatların başında; dokuma, sepet yapımı, ağaç işleri geliyor. Üstelik Kıbrıs mutfağına ait, köy evlerinin bahçelerindeki büyük kil fırınlarda pişirilen, her neslin bir diğer nesle aktardığı ve şehir restoranlarında bulunmayan birbirinden lezzetli yemeklerin tadına bakabilir, ekmek ile hellim yapımına şahit olabilirsiniz.

 

*Festivaller

Kuzey Kıbrıs festivalleri oldukça geniş bir yelpaze sunuyor. Köy festivallerinden kültürel ve uluslar arası festivallere kadar çeşitli festival arasından seçim yapabilirsiniz. Başlıca festivaller arasında; Zeytinlik’teki Zeytin Festivali, Büyükkonuk Eko Festivali, Uluslararası Bellapais Müzik Festivali, Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali ve DAÜ Bahar Şenlikleri yer alıyor.

 

*Tarihi Yerler

Kuzey Kıbrıs tarihi yerler bakımından oldukça zengin olmasıyla keşfedilmeyi beklemektedir. ‘’Kıbrıs’ta Tarihi Yerler’’ başlığımıızın altından, görülmeye değer en önemli tarihi yerlerin listesine ve kısa tarihçelerine ulaşabilirsiniz.

 

*Sinema

Kuzey Kıbrıs’ta sinema keyfi yapabilirsiniz. KKTC’de sinemalar, vizyona yeni giren filmlere yer vermekte ve her hafta yenilenmektedir. Görüntü ve sesin yüksek kalitede sunulması için tüm sinema salonları, modern teknolojiyle donatılmıştır. Sinemaların çoğu, aynı anda farklı filmlerin gösterimini yapabilmek amacıyla birden çok salona sahiptir. Mağusa’da, Lefkoşa’da, Girne’de Lemar ve Galleria sinemaları bulunmaktadır.

 

*Şansını Denemek İsteyenlere Kumarhaneler

Kuzey Kıbrıs kumarhaneleri şansınızı denemeniz için size yasal olarak fırsat sunar.  Başlıca KKTC kumarhaneleri arasında; Arkın Palm Beach, Artemis, Merit Otel, Elexus, Nuhun Gemisi ve Golden Tulip yer almaktadır.

 

*Gece Eğlenceleri ve Partiler

Kuzey Kıbrıs’ta gece hayatı oldukça hareketlidir. Dans etmeyi, gece eğlencelerini, partileri seviyorsanız birçok seçeneğiniz mevcuttur. Kıbrıs gece kulüpleri, bar ve pubları arasında başlıcaları Alsancak’ta Escape Beach Club, Cage Club, Tango to Buddha; Girne’de Barcode, Cream Bar, Ego Bar, Tunnel; Mağusa’da Club 27, Kybele, Shamrock, Monks Inn, De Molay; Lefkoşa’da Cadı Kazanı Café Bar, Narnia, Paddys Irısh Restoran Pub ve Zephyr’dir.

 

*Çeşitli Yiyecek ve İçecekler

Kuzey Kıbrıs’ta, çok çeşitli seçkin menüler sunan otellerde, aile restoranlarında Kıbrıs mutfağının geleneksel lezzetleri ile tanışabilir, yemek ve şarap sunan alakart mekânlara gidebilir, fast food yiyebilir, Kıbrıs halkı için önemli yer tutan kahveden tadabileceğiniz mekânlarda, kafelerde keyif yapabilirsiniz.

 

 

-Kıbrıs’ta Tarihi Yerler

 *Salamis Harabeleri

Tunç Çağı’nda Gazimağusa'nın kuzeyinde Tefkros tarafından kurulan antik Salamis şehri, M.Ö. 11. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Salamis Antik Kenti 1952-1974 yılları arasındaki kazılarda keşfedilmiştir ve Kuzey Kıbrıs’ta ziyaret edilecek yerler arasında başı çekmektedir. Antik kenti ziyaret ederken görülebilecek spor salonu, hamam, forum ve agora kalıntıları Roma Dönemi'nden kalmadır.

 

*Girne Kalesi

Girne Limanı'nın yanındaki Girne Kalesi, farklı yapı tarzlarını bir araya getiriyor. Venedik Kalesi duvarlarının ardında St. George Kilisesi, kraliyet daireleri, Bizans Şapeli ve Fransız zindanları yer alıyor. Gemi Enkaz Müzesi’nde bulunan geminin de, M.Ö. 300 civarında battığı ve denizin dibinden kurtarılan en eski gemi olduğu düşünülüyor.  

 

*Gemi Enkaz Müzesi

Girne Kalesi içinde yer alan Gemi Enkaz Müzesi, yaklaşık 2300 yıl önce Girne’de batan bir yük gemisine ev sahipliği yapıyor. 1965 yılında denizin 30 metre derinliğinde yerel bir dalgıç tarafından keşfedilen geminin, 1967-1969 yılları arasında Pennsylvania Üniversitesi bünyesindeki deniz arkeologları tarafından enkazı çıkarılmıştır. Büyük İskender döneminde de Karbon 14 yaş belirleme tekniği kullanılarak, bilinen en eski batık olan geminin M.Ö. 389 yılına ait olduğu ortaya çıkmıştır.  

 

*Karpaz Gate Marina

Kuzey Kıbrıs'ın ilk modern marinası olan Karpaz Gate Marina, eşsiz ve el değmemiş bir yerde, lüks bir hizmet sunmaktadır. 5 Altın Çapa ödülüne sahip yat limanı, yatlar için özel hizmet vermek üzere  tasarlanmıştır ve birinci sınıf vakit geçirme mekânı olarak teknik imkânlar sunmaktadır. Yürüme yolu üzerinde restoran, mağaza gibi çeşitli hizmetler mevcuttur.

 

*Bellapais Manastırı

Ortaçağ’a ait Bellapais Manastırı, Girne'nin doğusunda Beşparmak Dağları’nın eteklerinde yer almaktadır. Benzersiz bir gotik mimariye sahip olmasıyla ve şaşırtıcı manzarasıyla turistleri büyülemektedir. 1953-1956 yılları arasında Bellapais Köyü'nde manastırın yanındaki evde yaşayan ve burada yaşarken yazdığı "Acı Limonlar" kitabında manastırlara olan hayranlığını dile getiren yazar Lawrence Durrell’in evi de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

 

 

*ST. Hilarion Kalesi

Beşparmak Dağları'ndaki üç kaleden biri olan St. Hilarion Kalesi; deniz seviyesinden 700 metre yüksekte yer almaktadır. 10. yüzyılda Kudüs'ten Kıbrıs'a göç eden ve son yıllarını burada dua ederek geçiren bir azizin adını taşıyan manastır ve kilise, kaleye eklenmiştir. Ünlü Walt Disney’in, "Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler" çizgi filmindeki kaleyi, St. Hilarion Kalesi’nden esinlenerek yaptığı söylenmektedir.

 

*Büyük Han

1572-1579 yılları arasında, Bursa’nın Koza Han’ından esinlenerek kare planlı ve iki katlı olarak inşa edilen Büyük Han, sadece Lefkoşa’nın değil, Osmanlı mimarisinin de en önemli eserlerinden biridir. 68 odadan oluşan Han’ın zemin katındaki odalar eskiden ticari dükkân olarak, üst katındaki odalar da otel odası olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise el sanatları ile hediyelik eşyaların satıldığı bir seyahat ve eğlence merkezidir.

 

*Girne Limanı

Kıbrıs’ın incisi Girne, limanı ve hemen yanındaki kalesi ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Şehir merkezinde at nalı şeklinde kurulmuş Girne Limanı, Girne’de ilk görülmesi gereken yerlerdendir. Limandaki yatlar ve renkli balıkçı tekneleri, yerlilerin de turistlerin de favorisidir. Limanın etrafındaki restoran ve barlar; Venedik yerleşimlerinden, harnup ambarlarından dönüştürülmüştür.

 

*Karpaz Yarımadası ve Apostolos Andreas Manastırı

İngilizlerin ‘Panhandle’ olarak adlandırdığı Karpaz Yarımadası, Kıbrıs’ın kuzey doğusunda zamanın durduğu toprak parçasıdır. Karpaz, eşekleri ile ünlüdür. Denize girmenin yasak olduğu Karpaz sahilleri kilometrelerce uzanmaktadır. Yarımadanın en ucunda, mucize işçi St. Andrew’e adanmış Apostolos Andreas Manastırı bulunmaktadır. Antik kentler, bazilikalar, kalıntılar ve mezarlar da keşfedilmeyi beklemektedir.

 

*Mavi Köşk (Blue Mansion)

Kıbrıslı Rum girişimci ve gizemli Byron Pavlides tarafından 1973 yılında yaptırılan Mavi Köşk; Yunan, İtalyan, Türk ve Doğu Akdeniz mimarisini temsil eden iki katlı bir villa olup, 16 odaya sahiptir. Zamanının en güncel yapı teknikleri kullanılarak inşa edilen villada, evden sığınaklara giden 2 gizli tünel vardır. Burayı ilginç kılan ise; odaları ve bina hakkındaki gizem ve efsanelerdir.

 

 

 

*Mağusa Kaleiçi

Eski Mağusa Kaleiçi’ne girmek için görkemli kapıdan geçerek modern ticari şehri geride bırakır ve açık hava müzesine girmiş gibi hissedersiniz. Günümüzde Lala Mustafa Paşa Camii olarak kullanılan St. Nicholas Kathedrali buranın gözdesidir. Kaleiçi’nin kalın, ağır Venedik duvarlarının özellikle denize doğru olan ve Deniz Kapısı’nı çevreleyen bölümünde yürüyüş yolları bulunmaktadır. Deniz Kapısı yakınında bulunan St. Mark’ın aslan heykeli ve yakınlardaki Othello Kalesi, adını Shakespeare'e borçludur. Şehrin ortasında trafiğe kapalı sokaklarda dükkanlar, restoran ve kafeler de mevcuttur.

 

*Kantara Kalesi

Girne Dağları’nın en doğusunda yer alan Kantara Kalesi, deniz seviyesinden 700 metre yüksektedir ve kuzey kıyı şeridine, Mesarya Ovası’na, Karpaz Yarımadası’na yukarıdan bakması nedeniyle kaleye stratejik avantajlar sağlamaktadır. 100 yıl öncesinde üst katların yok olmasına rağmen, alt katlardaki bekçi evi, Castellan’ın daireleri, barakalar, kalenin batı tarafındaki geniş depo alanları ve derin sarnıçlar henüz ayaktadır. Daha fazla kalıntı görmek ve her köşede enfes bir manzarayla karşılaşmak için çevre duvarları takip etmeniz gerekmektedir. Efsaneye göre, 101 odadan oluşan Kantara Kalesi’nde 101. odayı bulan kişi cennete gidecektir. Uzun oklarla silahlanan okçuların düşmana ateş ettikleri ve kendilerini korumaya aldıkları uzun ok yarıklarıyla donatılan Kuzeydoğu Kulesi de kaçırılmaması gereken bölümlerden biridir.

 

*St. Barnabas Manastırı

Mağusa’da Tuzla köyünün yakınlarında bulunan St. Barnabas Manastırı, 477 yılında Bizans imparatoru Zeno tarafından yaptırılmıştır ve Salamis Nekropolü’nün batı ucunda, Kraliyet Mezarları’nın yakınında bulunan Apostle Barnabas mezarının da yanındadır. Antik Salamis’te yaşayan Barnabas, MS. 45’li yıllarda Kıbrıs’ın tamamında, özellikle de Salamis çevresinde İncil’i yaymıştır.

İnşa edildikten 2 yüzyıl sonra saldırılar nedeniyle yıkılan St. Barnabas Manastırı’ndan günümüze yapının temeli ulaşmıştır. Günümüzdeki St. Barnabas Manastırı, 1750 yılından kalmadır. Şu an İkon Müzesi ve Arkeoloji Müzesi olmak üzere 2 müzeden oluşmaktadır. Arkeoloji Müzesi, özellikle Salamis arkeolojik alanındaki antik el yapımı eşyalar üzerine yoğunlaşmaktadır. İkon Müzesi’nde ise St. Barnabas Manastırı dâhil olmak üzere Mağusa bölgesinde 18.yy’dan kalan kiliselerden toplanan çeşitli ikonlar sergilenmektedir.

 

*Namık Kemal Zindanı

Oyun yazarı ve şair Namık Kemal’in, Osmanlı padişahlarını eleştirdiği bir oyunundan dolayı Kıbrıs’a sürgüne gönderildiği ve 38 ay boyunca hapsedildiği Namık Kemal Zindanı, Venedik Sarayı’nın avlusunda yer almaktadır. Kesme taşlarla inşa edilen zindanın zemin katında, sarayın avlusuna açılan bir kapı ve demir parmaklıklı küçük bir pencere bulunmaktadır. Sadece iki pencereye sahip zindanın bir üst katında Namık Kemal’e ait belgeler sergilenmektedir ve buraya yine kesme taştan yapılan dik bir merdiven ile çıkılmaktadır.

*Vuni Sarayı ve Harabeleri

Vuni Sarayı; Gemikonağı’nın 9 km batısında, deniz seviyesinden 250 m yüksekte, Soli Antik Kenti'nin doğusundaki yüksek bir tepede yer almaktadır. MÖ. 500 yıllarında Soli şehrini kontrol altına alabilmek için inşa edilen saray, merkez avlunun üç yanına dizilmiş toplam 137 odadan oluşmaktadır ve MÖ. 380 yılında bir ateşle yerle bir edilene kadar da Soli halkına ev sahipliği yapmıştır. Vuni Sarayı’ndan günümüze; girişi, konut odaları, sütunlu avlusu, mutfak avlusu, sarnıcı, tahıl ambarları, banyoları, oturma odaları ve ofisleri kalmıştır.

 

*Güzelyurt (Omorfo) Arkeoloji Müzesi ve Doğal Tarihi

St. Mamas Manastırı’nın yanındaki müze, Güzelyurt piskoposunun eski sarayında bulunmaktadır. Müzenin zemin katında doğal tarih, jeolojik örneklerin olduğu alanlar, doldurulmuş balık heykelleri, memeliler ve Kıbrıs'a özgü kuşlar sergilenmektedir. Müzenin üst katında ise, Neolitik ve Tunç Çağı’na ait arkeolojik bölüm yer almaktadır. İkinci ve üçüncü odalarda da Tumba Tou Skuru yerleşimine ait bulgular mevcuttur.  

 

-Kıbrıs’ın Kumsalları

Kuzey Kıbrıs’ın başlıca kumsalları;

*Altın Kumsal

Altın Kumsal; açık mavi denizi, kumlu sahili ile Akdeniz'in el değmemiş plajlarından biri olarak ve Karpaz Yarımadası boyunca 2 km uzanarak, sahil kenarında yürüyüş yapma ve masmavi sularda serinleme imkânı sunuyor.

 

*Long Beach

Gazimağusa ile Boğaz Köyü arasında yer alan, Mağusa’ya 10 dakikalık sürüş mesafesinde bulunan Long Beach, 3 km'den fazla alana yayılmaktadır. Sahil şeridindeki uzun kıyısı, altın kumu, berrak denizi sayesinde Kuzey Kıbrıs'ın en popüler plajları arasında yer almaktadır ve yakın zamanda yeni yürüme ile bisiklet yolu, çocuk oyun alanı, yetişkinler için açık spor aletleri eklenerek keyifli bir vakit geçirme alanına dönüştürülmüştür. Yapılabilecek çeşitli aktivitelerin içinde rüzgar sörfü, yamaç paraşütü, tüplü dalış bulunmaktadır. Her geçen gün gelişmeye devam eden Long Beach’e ilerleyen dönemlerde yeni spor kortları, kafeler, rekreasyonel park ve amfitiyatro yapılacaktır. Şu anda sahil şeridinin yanında bir balık restoranı ve süpermarket mevcuttur.  

 

*Glapsides Plajı

Mağusa’da kıyı şeridi boyunca kilometrelerce uzanan halka açık Glapsides Plajı, tertemiz bir denize ve bembeyaz bir kumsala sahiptir. Sığ, sakin denizi ile çocuklar için de uygundur. Plajda şezlong, duş, restoran, jet ski ile pedallı tekneler bulunmaktadır. DJ, restoran, bar her zaman aktiftir.

- Kıbrıs’ta Oteller

Kuzey Kıbrıs'ta butik otellerden tatil köylerine, plaja yakın tesislerden lüks otellere kadar birçok seçenek vardır. Kalacak olmasanız bile mimarisini, tasarımını, karakterini, dekorunu görebilir; ailenizle birlikte eğlenebilir, havuz ve plajları kullanabilir, restoran ve barlarda çeşitli yiyecek içeceklerden alarak Kıbrıs mutfağını keşfedebilir, kumar oynayarak şansınızı deneyebilir, sinema gecelerine katılabilir, partilere ve karaokeye gidebilir, konserler ile kültürel gecelerin tadını çıkarabilirsiniz.

 

- Kıbrıs’ta Gece Kulüpleri & Diskolar

Kuzey Kıbrıs’ın başlıca gece kulüpleri, diskoları;

Escape Beach Club: Alsancak

Cage Club: Alsancak

Tango to Buddha: Alsancak

Barcode: Girne

Club 27: Mağusa

Kybele: Mağusa

 

- Kıbrıs’ta Bar & Publar

Kuzey Kıbrıs’ın başlıca gece bar ve pubları;

Cadı Kazanı Café Bar: Lefkoşa

Narnia: Lefkoşa

Paddys Irısh Restoran ve Pub: Lefkoşa

Zephyr: Lefkoşa

Shamrock: Mağusa

Monks Inn: Mağusa

De Molay: Mağusa

Cream Bar: Girne

Ego Bar: Girne

Tunnel: Girne

 

-Kıbrıs’ta Sinema

Kuzey Kıbrıs’ın başlıca sinemaları;

Lemar ve Galleria Sinemaları: Mağusa, Lefkoşa, Girne

 

- Kıbrıs’ta Ne Yenir?

Kuzey Kıbrıs’ta çok farklı restoran ve yiyecek alternatifleri mevcuttur. Çeşitli seçkin menüler sunan oteller, geleneksel Kıbrıs restoranları, aile restoranları, kaliteli yemek ve şarap sunan alakart mekânlar, fast food yiyecek sunan mekânlar, kahve içilebilecek kafeler ve çok daha fazlasını Kuzey Kıbrıs’ta bulabilirsiniz.

 

-Neden Kuzey Kıbrıs?

 

Hayal ettiğiniz yeni yaşama Kuzey Kıbrıs’ta başlamanız için pek çok neden var!

-Huzurlu Yaşam

Kuzey Kıbrıs’ta; büyük şehirlerdeki stresli, yorucu yaşama son vererek huzurlu, kendinize vakit ayırabileceğiniz,  güven içindeki yaşama merhaba diyebilirsiniz.

-Aynı Dil

Şivesi biraz farklı olsa da Kuzey Kıbrıs’ta konuşulan dil de Türkçedir; böylece dil öğrenmek zorunda kalmazsınız.

-Aynı Para Birimi

Kuzey Kıbrıs’ta kullanılan para biriminin de TL olması sayesinde, hiç zorluk yaşamayacaksınız.

-Uygun Fiyatlı Ev

Diğer ülkelerde çok yüksek olan emlak fiyatları, Kuzey Kıbrıs’ta Türkiye’nin bile çok altındadır ve hayalinizdeki eve kavuşmanız için tüm kolaylıkları sunmaktadır.

-Her Daim Güneş

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Kuzey Kıbrıs’ta kışlar kısa ve yumuşak geçmektedir. Böylece size her zaman sıcacık gülümseyen Güneş’in verdiği pozitif enerjiye ve hareketliliğe sahip olabilirsiniz.

 

 

-Geçerli Üniversite Diploması

Birçok yabancı ülkede geçerli olmayan Türkiye Üniversite diplomalarınız Kuzey Kıbrıs’ta geçerlidir.  

-Akan Trafik

Çok özel bir durum olmadıkça Kıbrıs’ta trafik sıkışıklığı yaşamazsınız; üstelik şoförler de yayalar da trafikte çok özenli ve saygılıdır.

-Güvenli Yaşam

Kuzey Kıbrıs’ta istediğiniz saatte yalnız veya arkadaşlarınız ile rahatça güven içinde dolaşabilirsiniz. Hatta o kadar güvenli bir ortam vardır ki; arabalarını çalışır durumda park edip markete giren ya da evinin tüm kapı ve pencerelerini açık bırakarak uyuyan insanları görmek mümkündür.

-Kolay Vize ve Oturma İzni

Oturma izni almak birçok ülkede çok zor iken, Kuzey Kıbrıs’ta oturma izni almak için gayrimenkul sahibi olmak yeterlidir. Üstelik ülkeye pasaport ile giriş yaparak 90 günlük ilk giriş vizenizi de alabilirsiniz.

-Yüksek Eğitim Düzeyi, Sıcak İnsanlar

Akdeniz’in sıcak ikliminin de etkisiyle, sıcak hoş sohbet insanlardan oluşan yeni çevreniz sayesinde Kuzey Kıbrıs’a kolayca alışabilir, eğitim seviyesinin Türkiye ile birçok Avrupa ülkesine göre daha yüksek ve kaliteli olduğu bir yaşama merhaba diyebilirsiniz.

-Türkiye’ye Kolay Ulaşım

Gün içindeki sürekli uçuşlar sayesinde Türkiye’deki ailenize ve sevdiklerinize yaklaşık 2 saat içinde ulaşabilirsiniz.

-Yapılacak Çok Şey Var

Eğlenceli aktivitelerden doğaya, gece hayatından çeşitli yiyecek içeceğe kadar her türlü imkâna Kuzey Kıbrıs’ta sahip olabilirsiniz.